Calpe

Calpe, ook wel Calp genoemd is een plaatsje van ongeveer 24 vierkante kilometer en ligt in de provincie Alicante, dat weer gelegen is in de regio Valencia. Calpe ligt aan de stranden van de Costa Blanca en is een vakantie meer dan waard. Calpe heeft veel te bieden, een prachtige zee, schone grote stranden en de zon die bijna altijd lijkt te schijnen. Calpe is een badplaats die alles heeft om de mediterrane cultuur te ervaren!

Vissersdorp

Calpe is een oud vissersdorp met een rijke geschiedenis en is gebouwd binnen een stadsmuur om de vijand buiten te houden. Delen van deze muur (Terreon de la Peca genoemd) zijn nog altijd aanwezig, zo ook de uitkijktoren en de bijbehorende kanonnen. Dit is zeker een bezoekje waard. Tevens is het heerlijk wandelen in het oude centrum met zijn kleurrijke nauwe straatjes, historische gebouwen, gotische kerk en de tratidionele vissershuisjes. Gezellige winkeltjes en menig terrasje om een kopje koffie te drinken of een heerlijk koud biertje ontbreken ook niet.


Las Salinas

Ongeveer in het midden van Calpe bevind zich een zoutwatermeer Las Salinas. Deze is ontstaan door de oude zoutmijnen. Het zout uit het meer werd gebruikt om de vele vis die gevangen werd langer te bewaren en te exporteren naar andere delen van Europa. Nu is het zoutwatermeer een beschermd natuurgebied waar verschillende soorten vogels elk jaar weer terug komen, de vele flamingo’s alleen al is een bezoek waard. Vele vogelspotters keren regelmatig terug om de vele (water)dieren hier te bewoneren. Door de verschillende houten loopbruggen zijn de vogels van zeer dichtbij te zien zonder hier enige hinder van bezoekers te ondervinden.


Peñon de Ifach

Midden in zee rijst er een enorme rots van 332 meter hoogte en is het belangrijkste kenmerk van Calpe, de rots heeft de naam Peñon de Ifach. Deze rots staat op bijna elke foto, postkaart etc . Deze rots strekt zich uit over een kilometer op zee en is beschermd natuurgebied waar ook hier vele vogelsoorten hun nest bouwen of er een stop maken op weg naar Afrika. Aalscholvers duiken vanaf de rots de zee in om zo een visje te verorberen. Ook verschillende plantensoorten en kruiden zult u tegen komen, van rozemarijn, wilde salie en tijm. U kunt de Ifach beklimmen, dit is de moeite waard maar u moet wel een goede conditie hebben. De klim naar de top duurt zo’n twee uur. Er zijn verschillende routes te bewandelen.
In 1918 is er een tunnel gecreëerd van 50 meter lang, deze kan nogal wat glibberig zijn, er is dus een route voor de gewone wandelaar en er is een route voor de geoefende wandelaar langs steile paden. Een paar goede schoenen, genoeg water en zonnebrand zijn aan te bevelen en als u eenmaal deze tocht heeft gemaakt dan wordt u beloond met een geweldig uitzicht over kustlijn van Calpe en andere dorpjes.

Onderaan de voet van de Peñón de Ifach ligt de boulevard met menig visrestaurant die de vis serveert die dezelfde dag gevangen. Voor een schappelijke prijs geniet u van een heerlijke maaltijd.


Stranden

Stranden

Calpe heeft meerdere stranden maar de twee bekende stranden liggen links en rechts van de Ifach, Playa Arenal-Bol, en Playa de la Fossa, Het zijn zalige zandstranden waar u kunt genieten van alles wat een strand te bieden heeft. Beide stranden hebben een boulevard over de gehele lengte. De stranden worden jaarlijks bekroond met een Blauwe Vlag deze wordt toegekend aan stranden en jachthavens die aangetoond hebben schoon en veilig te zijn.

 
 

Bekijk de foto’s van Calpe